2014. július 11., péntek

Tejfölös-sajtos-illatos sült gomba


Menyem  adta az ötletet, persze ez most más lett, de nagyon finom. Olcsónak tűnt a nagyfejű, friss csiperke gomba, hát nosza, vettem 1/2 kilót. Lehet, egy kicsit túlbonyolítottam a receptet, de kedvem telt benne. A megtisztított gombafejek bele egy tűzálló tálba, mindegyik kapott egy kis sót, zúzott fokhagymát, borsot, borsónyi vajat,és elkezdtem sütni a sütőben. Közben az összes itthon létező sajtból, (most: kanálnyi juhtúró, 5 dkg márványsajt, egy kevés eidami reszelve) tejfölből, zöld fűszerből, (most:kakukkfű, bazsalikom, zsálya), sok fokhagymából kevertem egy krémet, és -mivel volt még itthon -, egy fél fekete olívabogyót is szántam minden gombafejre. Közben feltettem egy kevés rizst párolódni, borssal,amikor elkészült, kapott egy teáskanálnyi vajat és friss petrezselymet.  Öt perc sütés után rákanalaztam a gombákra a krém felét,  újabb öt perc után a másik felét, meg az olajbogyókat, aztán kb. újabb öt perc  múlva egy kevés reszelt eidamit még a tetejére. Szép pirosra sütöttem, a krém kifolyt, és valamennyire körbevette a gombafejeket. Rizzsel, zöldpetrezselyemmel tálaltam, hozzá egy üveg olcsó, de korrekt Szekszárdi Bikavér.
Könnyű, illatos, fűszeres, talán még fogyókúrába is belefér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése