2014. július 31., csütörtök
Kacsamellcsíkok rozéra sütve (abból, ami van)
Lett a piacon kacsamellcsík, 1600-ért, vettem egy kilót. Ez marha sok. Most hat darabot használtam fel két személyre (nem fogyott el, csak négy). A csíkokat grillfűszerrel és sok borssal beszórtam, hat közepes krumplit egy cm-s kockákra aprítottam. Két paradicsomot, két fokhagyma gerezdet, egy arasznyi póréhagymát, egy szelet zellert és két szál zöldjét, néhány rozmaringleveket,négy kis szelet szalonnát szintén apróra kockáztam. A krumpli ment forró vajba (egy kanál olajjal, hogy meg ne égjen a vaj), egy perc múlva rá a rozmaring, lefed, ottfelejt. Később hozzá a rozmaring. 10-15 perc múlva a másik lábosba a szalonna, kisüt, pörc kiemel, a forró zsírban a kacsamellcsíkokat egyik-másik oldalon kb.3 perc alatt átsütöttem (kapjon szép színt), és utána alufóliába csomagoltam. A maradék zsírba ment a hagymafélék, zellercsíkok, fokhagyma, egy.két perc után a paradicsom, só, egy deci fehérbor (csak, mert volt), és fedő alatt kislángon összepároltam. A krumplit, amit ott felejtettem egyszer megforgattam,újra lefed. Mire a zöldséges cumó megpárolódott, a krumpli is jó lett, az alufóliában a hirtelen sült kacsamellcsíkok is kiadták a levüket, akkor tányér:krumpli, kacsamell, zöldséges izé, rá a szalonnapörc, és egy-egy ág rozmaring, kevés só, bors. A lényeg: ebben a receptben bármi kihagyható, helyettesíthető, kreatívan, az 'ami van' elv alapján. Mesterien jó lett! Hozzá egy relative olcsó (700 Ft körüli egri cuvé, száraz vörös).
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése