2014. július 31., csütörtök

Kacsamellcsíkok rozéra sütve (abból, ami van)

Lett a piacon kacsamellcsík, 1600-ért, vettem egy kilót. Ez marha sok. Most hat darabot használtam fel két személyre (nem fogyott el, csak négy). A csíkokat grillfűszerrel és sok borssal beszórtam, hat közepes krumplit egy cm-s kockákra aprítottam. Két paradicsomot, két fokhagyma gerezdet, egy arasznyi póréhagymát, egy szelet zellert és két szál zöldjét, néhány rozmaringleveket,négy kis szelet szalonnát szintén apróra kockáztam. A krumpli ment forró vajba (egy kanál olajjal, hogy meg ne égjen a vaj), egy perc múlva rá a rozmaring, lefed, ottfelejt. Később hozzá a rozmaring. 10-15 perc múlva a másik lábosba a szalonna, kisüt, pörc kiemel, a forró zsírban a kacsamellcsíkokat egyik-másik oldalon kb.3 perc alatt átsütöttem (kapjon szép színt), és  utána alufóliába  csomagoltam. A maradék zsírba ment a hagymafélék, zellercsíkok, fokhagyma, egy.két perc után a paradicsom, só, egy deci fehérbor (csak, mert volt), és fedő alatt kislángon összepároltam. A krumplit, amit ott felejtettem egyszer megforgattam,újra lefed. Mire a zöldséges cumó megpárolódott, a krumpli is jó  lett,  az alufóliában a hirtelen sült kacsamellcsíkok is kiadták a levüket, akkor tányér:krumpli, kacsamell, zöldséges izé, rá a szalonnapörc, és egy-egy ág rozmaring, kevés só,  bors.  A lényeg: ebben a receptben bármi kihagyható, helyettesíthető, kreatívan, az 'ami van' elv alapján. Mesterien jó lett! Hozzá  egy relative olcsó (700 Ft körüli egri cuvé, száraz vörös).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése