2014. augusztus 25., hétfő

Gránátalmás perzsa csirke

Másfél kilós bontott csirkét 3 evőkanál vaj és egy kevés olaj keveréskében minden oldalán jól megpirítok (pirítasz, pirítunk, pirítani, stb - nem kívánt törlendő, vastag dörzsös papírral) , utána 200 fokos sütőben 30 percig lefedett edényben sütöm.
Két hagymát finomra vágva 1 evőkanál vaj és egy kis olaj keverékében aranybarnára sütök, hozzáöntök 3dl gránátalmalét, vagy 3dl vízzel higított 4 evőkanálnyi gránátalmaszirupot, hozzáadok 15 dkg darált diót, lassú tűzön 10 percet főzöm, hozzá 1/2 mokkáskanál sáfrány vagy kurkuma, 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj, só, bors.
A mártással leöntjük a sülő csirkét, továbbra is lefedve, többzször forgatva-locsolgatva sütjük tovább (sütöm, na, de dolgozzon már más is) 40-50 percig. Ha kell, egy kevés vizet még utána lehett pótolni.
A végén a zsíradékot lemerem róla, (ezen a ponton hozzá lehet adni 2-3 cl pálinkát öt perc sütésre még a mártáshoz), esetleg utána sózni, borsozni, hozzá egy kevés citromlé, esetleg egy kanál cukor.
Kurkumás főtt vagy párolt rizzsel tálalom, a feldarabolt csirke a rizs tetejére kerül, arra még 5 dkg darabos dió, vagy pisztácia, vagy mandulaforgács, a mártásból egy kevés a tetejére, a többit külön mártásoscsészében mellé adom.
Eszméletlenül jó, és elég nehéz elrontani :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése