2014. augusztus 30., szombat

Túrós pogácsa

Mostanában gyakran sütöm, nagy kedvenc lett. Vagy veszek túrót, vagy éppen kapok ajándékba, de ha megsavanyodott  a tej, akkor is főzök belőle túrót, ha csak 15-20 dkg lesz is, akkor is kijön belőle egy tepsi pogácsa.
Az eredeti recept mondjuk legyen 1/2 kg túróval, ehhez kell kb.1/2 kg liszt (nekem a végén mindig valamivel több kell),  1/2 cs friss élesztő vagy 1 cs szárított, 1 evőkanál só, 50-75 ml tej, mokkáskanál cukor, 1/4 kg vaj, vagy margarin, vagy 15 dkg zsír. Egy tojás a kenéshez (ha nincs, egy kevés sós-olajos tejjel kenegetem). Ha akad egy kevés sajt otthon,lehet reszelni a tetejére, de anélkül is tökéletes.
Összemorzsolom a túrót, vajat, lisztet (ha szárított élesztőt használok,már itt bele lehet tenni a lisztbe, de lehet tejjel-cukorral-liszttel felfuttani, a friss élesztőt mindenképp felfuttatom,és a végén teszem bele), sót, és jól összegyúrom. Lehet azonnal is nyújtani, lehet pihentetni, lehet fóliában a hűtőben akár egy napig is tartani. Ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom, a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatom. (Ez kb. 3 tepsire elég). Legalább 15 percig pihentetem, megkenem, nem túl forró sütőben egy tepsi kb.  10-12 perc alatt pirosra sül. Mehet a tetejére sajt, napraforgómag, szezámmag, esetleg nagyszemű só, vagy semmi. Nagyon tuti kaja, és hamar elkészül, az ötlettől a kisülésig 3/4 óra alatt megvan, de a fóliában elvermelt előzőleg meggyúrt tésztával még gyorsabb.
(Barbinak szeretettel)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése