2014. szeptember 22., hétfő

Árpagyöngy leves - svájci parasztleves

10 dkg füstölt hús (lehetőleg nyers lapocka, tarja, sonka, de lehet egyszerű füstölt oldalas, lehet akkor főzni, ha előző nap valami kis füstölt húst főztél, a lé felhasználásával) kis kockára vágva, egy 15-20 cm póré hosszában négyfelé, majd kisebb darabokra vágva, egy kis hagyma, beleszúrva 2 szem szegfűszeg, egy sárgarépa felvágva, diónyi vaj, kis darab zeller apróra vágva, leveskocka, egy babérlevél, kevés petrezselyem (elmaradhat), víz vagy füstölthús lé (kb. 2 liter), egy jó marék árpagyöngy. A vajban megfuttatod a sonkát, füstölt húst, rádobod a zöldségeket, kevergeted, felereszted a vízzel, bele leveskocka, ha forr, hozzáadod az árpagyöngyöt, a z egészben hagyott hagymát a szegfűszeggel, a babérlevelet. Nagyon kis lángon másfél órát főzöd. Ha kását akarsz, kicsivel több árpagyöngy, de akkor nagyon kell vigyázni, hogy ne legyen túl sűrű, ne égjen le. Ha leves lesz, az is sűrű lesz egyébként. A végén bele lehet tenni a zöldpetrezselymet. Nagyon finom ízű, tápláló, sűrű, olcsó leves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése