2014. szeptember 22., hétfő

Padlizsán szezon

A legegyszerűbb: padlizsán palacsintatésztában.
Kisujjnyi szeletekre vágom (nem kell meghámozni,  bár  lehet), besózom, kicsi bors is kerülhet rá, deszkára teszem, a deszka alá valamit, hogy a leve lecsöpögjön (ez az egész nem fontos, de egy kicsit édesebb lesz így), és hagyom állni 20-30 percet. Egy tojásból, kevés sóval, esetleg curryporral sűrű palacsintatésztát készítek. Míg áll a padlizsán elkészül a paradicsommártás. Kevés reszelt hagyma, egy zúzott fokhagyma megpárol, só, bors, egy evőkanál liszt (gyorsan-gyorsan, ne barnuljon meg), egy kevés pirospaprika (gyorsan-gyorsan,ne keseredjen meg), rá a legolcsóbb CBA papradicsompüré (papírdobozos),  vagy min. 1/2 kg apróra vágott hámozott paradicsom, vagy egy dupla fémdobozos paparadicsompüré+ víz, hozzá egy kevés cukor, só, bors, esetleg zöldfűszer, kis lángon mártássá főzöm.
A padlizsánszeleteket borsos lisztbe mártom, aztán a palacsintatésztába, forró (2-3 dl) olajban szép pirosra sütöm, papírra vagy szűrőbe kiszedem. A mártással tálalom, lehet hozzá rizst ,  vagy kenyeret adni.
Musszaka 
Egy -másfél hagyma szép üvegesre,fehérre pirítva, bele 25-30 dkg darált hús (egy nagy padlizsánra számolva), 2 apróra vágott fokhagymagerezd, só, bors (sok), egy kiskanál cukor, egy (mint fönt) paradicsomlé, püré, vagy friss  paradicsom, leheletnyi víz, esetleg (ha van) 1/2 dl fehérbor, kevés reszelt szerecsendió. Lefedve nagyon kis lángon párolni 20-30 percet. (Ne égjen oda, ha kell, még víz, vagy bor alá).
A padlizsánt ujjnyi vastag szeletekre, és még tovább,ujjnyi vastag rudakra vágom, besózom, borsos lisztbe forgatom, 1-2 dl olajban szép piros-barnára sütöm. Szűrőkanállal kiemelem, egy edénybe teszem (vagy szűrőbe, esetleg papírtörlőre) Edény, tepsi,lábos előkészít (vagy remoshka), bele kevés olaj, aljára a paradicsomos hús fele,rá a padlizsán fele,  rá a hús másik fele, rá a sült padlizsán másik fele. Már így jó, de lehet (ajánlatos) ráreszelni tíz dkg sajtot. Ezt a sajtot össze lehet keverni egy-két felvert tojással, ha még kell kalória, akkor egy pohár tejföllel (itt kell még egy kis szerecsendió), mehet a sütőbe, kislángon 15-20 perc. A végén egy goromba zöldfűszer-keverék (bazsalikom, petrezselyem, majoranna, oregano, ezek közül bármelyik, vagy mind együtt) még jobban feldobja. Ínségesebb időkben a padlizsán mellé karikára vágott olajban sült krumpli is jöhet (akár padlizsán helyett is, de az már nagyon téli étel, amikor a padlizsán aranyárban van)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése