2014. szeptember 22., hétfő

Görög csirke salátával sok emberre

Görög csirke: bármilyen csirkehús (lehet egész csirke is darabolva, vagy mell, szárny, comb)
Pác:egy fej nagyon finomra vágott hagyma, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál mustár, 1 evőkanál borecet (vagy fél evőkanál rendes ecet), csipetnyi cukor, 1 kis paradicsompüré konzerv, 1 evőkanál Worchestershire mártás (vagy egy negyed reszelt leveskocka), 2 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, só, esetleg feketebors, kevés zöldfűszer (ezeket el lehet hagyni).
Az olajban üvegesre párolod a hagymát-fokhagymát, bele a pác többi alkotóelemét, kis lángon kevergetve főzöd 15 percig, kevés vizet adagolva hozzá, ha kell, hogy le ne égjen, de elég sűrűnek kell lennie.
A csirkedarabokat kicsit besózod, vékonyan megkened a pác felével minden oldalán, rácsra fekteted, ha lehet, vagy simán tepsibe, a tetejére a pác másik felét. Innen állhat is az elkészítésig, de mehet is rögtön az előmelegített sütőbe, közepes lángon addig sütöd, míg a pác ropogós piros-barna lesz rajta, és kérget alkot.
 Fejessaláta (17személyre) 4-5 fej zöldsaláta, egy csomag újhagyma, esetleg egy csomag retek. A mártás: 12 evőkanál globus mustárt elkeversz 4 evőkanál ecettel, sózod, borsozod, nagyon apránként hozzáadagolsz kb. 20-24 evőkanál napraforgóolajat, közben kevered-kevered-kevered, hogy jól összeálljon. A végén hozzá lehet (nem muszáj) tenni egy citrom kifacsart levét. A mártást üvegbe teszed, és magaddal viszed. Érdemes hűtőben tárolni, és a helyszínen újra jól felkeverni.
A salátákat levelekre bontva jól megmosod, lecsöpögteted, és vászonzsákban viszed. 
Összeállítás a helyszínen: nagyon vékony karikára vágod az újhagymát, a retket, ráöntöd a mártást, beleteszed az immár tiszta és száraz saláta leveleket, és kézzel jól összekevered, hogy a mártás bevonja a leveleket. Étkezés kezdetekor kell csak összekeverni, hogy friss, ropogós maradjon. Ehhez a mennyiséghez három nagy salátástál kell, vagy egy kisebb lavórszerű izé:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése