2014. szeptember 22., hétfő

Nagyon adiktív lencsecurry

 már mindegy, megláttak úgyis


Csak azt nem tudom leírni pontosan, hogyan kell csinálni, mert 1. aszerint, hogy milyen kedved van 2. aszerint, hogy mi van otthon 3. aszerint, hogy éppen mi a bajod, testileg-lelkileg, mert ez az igazi gyógykaja!
Azért nagy vonalakban mégis, 4 emberre kb. 25-30 dkg lencsét beáztatsz egy éjszakára, (aztán mégsem főzöd meg, és ott ázik még egy napot, akkor sokszor át kell mosni...), átöblíted, és hideg vízben (kb. 1 1/2- 2 ujjnyira lepje el a lencsét) sóval, 1/2 evőkanál kurkumával, egy zöldségleveskockával, három babérlevéllel felteszed főni. Csak akkor érdemes nekikezdeni, ha van otthon legalábbis curry, de ha van garam massala, meg sok keleti finom fűszer, akkor még jobb.
Megtisztítasz egy sárgarépát, egy nagy, vagy két kis krumplit, fél kígyóuborkát, aztán körülnézel a frizsiderben, mélyhűtőben, hogy mi akad még. Nálunk lett egy kis pőréhagyma zöldje, egy újhagyma zöldje, zöld fűszernövények, de lehetne egy darabka zeller, padlizsán, egy-két kanálnyi kukorica, vagy valami fagyasztott zöldségkeverék is. Amikor a lencse már kezd puhulni, akkor ezeket csinos kis mindenféle darabokra vágva hozzáadod. 
Közben egy hagyma megpucol, két gerezd fokhagymát szeletekre vág, egy diónyi gyömbért apró darabokra, és ha van, mustármagot (1 evőkanál) kipattogtat egy-két evőkanál olajon (vagy ghín, vagy vaj és olaj keverékén), bele a hagyma, ha sárgulni kezd, hozzá fokhagyma-gyömbér, ha az is elkezd sárgulni, akkor egy jó evőkanál madras curry hozzá. Aki szereti a csípőset, tehet bele egy kis apróra vágott zöld erőspaprikát, vagy chillit. Ezt is belezúdítjuk a lencsébe, és főzzük tovább.
A végén megy bele egy-két apróra vágott paradicsom is, ezzel már csak egy-két percig kell főzni. Ha van otthon garam massala, mehet bele, kardamommag kikapart magjai is, de ha nincs, attól még nagyon jó lesz. Akkor jó, ha minden puha, és a leve nagyrészét magába szívta a lencse. Még finomabb, ha a végén hozzáadsz egy kevés világos barnára pirított hagymát, de ezt mostanában zacskóban is lehet kapni, azzal is meg lehet szórni. Ha véletlenül négynél több ember van erre az adagra, akkor rizzsel, kenyérrel, chapátival (lepénykenyér), joghurttal egy tányérra lehet tálalni. De igazából bármilyen csirkehús, főtt zöldség mellé kíváló köret is.
Akkor sikerült igazán, ha evés közben megizzad és kitisztul a fejed és az agyad....:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése