2012. október 11., csütörtök

A húsos csont találkozása az ínyencséggel: olcsó menü, de sikere volt

Az úgy volt, hogy általában nem hagyom,  hogy a hentes szilánkosra szétbarmolja nekem a tarját, vagy a karajt, de a rostélyost sem. Otthon kicsontozom,  a csont megy a mélyhűtőbe, hogy egyszer majd "cubáklevessé" lényegüljön át. Volt itthon egy-két ilyen meglapuló csontocska, de a boltban megcsíptem egy gyönyörű kis "húsos csont" névre hallgató darabot is. 
Vettem még két  szép nagy póréhagymát, három sárgarépát, és kb.10 darab kelbimbót, tudtam, van még itthon karalábé, sütőtök, krumpli, fejes káposzta.(Na ezek az  itthon lévők nem kerültek bele végül a kajába, de kerülhettek volna. Így is baromi sok lett,  kettőnknek főztem, de aztán úgy alakult, hogy öten ettünk  belőle, de így is két napig ez volt a kaja.)
A csontok egy kis sóval, egész borssal mentek a fazék hideg vízbe, óvatosan felforraltam, aztán egy erre szolgáló fém teaszűrővel kb. félórán át szorgalmasan szedegettem le a habját. (A profibb módszer az, hogy felforralod, aztán egy-két  perc múlva leöntöd a vizet, a húsos csontot  alaposan folyóvíz alatt lemosod, és újra felteszed felteszed főni hideg vízben, ekkor jön a só és a bors hozzá. Forrás után kisláng,  és akkor is le kell habozni, de még szebb lesz a leves.) Amikor a hús  a csonton már kezd puhulni, megy bele a leveszöldség,  olyan 3-4 cm-es darabokra    vágva (ez mindig attól függ, milyen kedvem van, most ilyen volt, lehet kisebb-nagyobb), és egy tíz cm-nyi póréhagyma  apróra vágva, fele zöldje, fele fehér része. Nagyon kis lángon főztem. Amikor a húsos részek megfőttek, kiszedtem  a lábosból, és amennyire lehetett, nagy darabokban leszedtem a csontról. Csont megy a szemétbe (érdekes lenne kitalálni, hogy alkalmas-e még  valamire, de legyen határa a spórolásnak is ...) A leves ebben az állapotában megpihen, ha nem azonnal esszük, érdemes lehűteni (konyhakövön,erkélyen, stb,kihűlés után  lakhat egy éjszakát  a frizsiderben is. Amit nem szabad:  a tűzhelyen hagyni, nyáron végképp nem, de jól fűtött lakásban  télen sem). 
A leves befejezése a következő lesz: készül hozzá grízgaluska, tehát egy tojás,  só, sok (1/2 dl vagy kicsit több)  olaj, annyi gríz, hogy olyan lágy galuskatészta legyen,    és lefedve kb. húsz percet adok  neki, hogy "dagadjon". Ezután forró, sós vízben,  esetleg leveskockás vízben megfőzöm a kiszaggatott galuskát -teáskanállal-, ha feljöttek,  egy két perc forrás után eloltom alatta a lángot, és  lefedve sorsára hagyom.
Visszatérünk a csontról lefejtett húshoz. Lehetőségek: 1.egy része megy majd a levesbe, ha  tálaljuk.  2. külön tálalhatjuk tormával, vagy fokhagymamártással, vagy tetszés szerinti mártással (hagymamártás, kapormártás, snidling-mártás, zsályamártás, stb.)  Ilyenkor érdemes a húslevesbe személyenként 2-3 kisebb krumplit  is főzni  a zöldségek mellé, és  valamivel több zöldséget tenni a  levesbe,  ez lesz a főtt hús körete) 
3. Na igen,  a harmadik, hát ez egy nagyon tuti lehetőség. Az apróbbra vágott főtt húst egy kevés vajban,  kacsazsírban,  vagy vaj-olaj keverékben átsütöm, mellé dobok egy felkarikázott póréhagymát, borsikafüvet, egy apróra vágott paradicsomot, sót-borsot,lefedve kis lángon párolom, egy-két kanál leves vagy fehérbor is mehet alá. Kihűtöm, esetleg botmixerrel pépesítem (nem muszáj)- és itt már elszabadulhat a fantázia, hogy még mi mindent keverhetek hozzá: tejföl, keménytojás, kapribogyó, zöldfűszer,  görög fűszer, maradék főtt zöldség, mustár,  stb.
És akkor vagy előveszek egy mélyhűtött levelestésztát, és abba tekerem ezt a cumót, vagy csinálok  egy egyszerű sós-vajas tésztát (1 tojás,  20 dkg liszt, 10 dkg vaj, két-három  kanál tej,1 teáskanál só) ezt összegyúrom, 1/2 órát hűtőbe teszem, utána kinyújtom, és kiszaggatom kör  alakú darabokra, mindegyikre teszek a cumóból, félbehajtom, és derelye formára lezárom. Állítgatva kerülnek a sütőlemezre, 12-15 perc alatt megsül,tojással megkenve. Ez melegen is, hidegen is finom.
Na de: maradt még egy egész, meg egy háromnegyed póré. Őt szépen megmosom, felszeletelem,  vajban egy-két kanál levest (és ha van, fehérbort) aláöntve megpárolom,  közben egy másik lábosban 2dgk   vaj, két kanál liszt, 2 dl tej segítségével fehérmártást főzök,  a fűszerezése  szerecsebdió,borsikafű  és  só,  öt-hat deka reszelt sajt fele megy bele, hozzá a megpárolt póré, az egész megy egy kis lapos tűzálló tálba, a tetejére a maradék sajt, esetleg egy-két  bacon szelet dísznek. Forró sütőben kb.10percet sül.  Ennek a főzeléknek a feltéte a maradék húsos süti, a leveles változat szeletelve, a kis sült derelyék egyben.
Remélem mindenkit sikerült  jól összezavarnom, de  ez bizony több variálható fogás, igen kevés pénzből. Nálunk mindenki imádta, 60 dkg húsos csontból, egy adag leveszöldségből, 2 tojásból, egy fél csomag levelestésztából, 20 dkg lisztből,  5dkg sajtból, két póréhagymából, némi vaj, 8 dkg grízből, kevés tejföl és 2-3dl tej hozzáadásával  fejedelmien éltünk 2  napig.
És ezt a receptet bárki tovább gondolhatja az otthon hányódó apró hozzávalók, maradékok függvényében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése