2012. október 31., szerda

Rakott zeller

Egy nézzük-mi-van-itthon típusú kaja: rakott zeller


Jön a zöldségzabáló kisunokám.  Mi van itthon? 1 zeller, fél  sárgarépa,  1 hagyma,     10 dkg tarja, 10 dkg sajt, tej, vaj(na jó,  3 kis krumpli is. De ebéd után már le kell majd menni vásárolni...)
Hát akkor lássunk neki, mert az örökké éhes, csőröcskéjét tátogató kisfióka mindjárt jön, hogy gyarapodó szókincsével a "ham-nyam-kaját!" rikkantással felmásszon a konyha asztal melletti padra.
Zellert pucoválok, vékonyra,1/2  centisre szeletelem, sós, kicsit cukros forró vízben egy karika citrommal főzöm (mert igen, van egy karika citrom, és mert fehérebb marad tőle a zeller).  Aztán a sárgarépa is megy utána (ha több lenne, több kerülne bele, nem azért mert kell, hanem mert az unokám bármit megeszik, ha van benne sárgarépa is.) Hogy ne legyen kevés négy embernek, pucolok még hozzá  3 kis krumplit, ehelyett jobb lenne még egy zeller, de így is  tuti lett. Az is karikára, együtt fődögél.  Egy serpenyőben kevés vajban egy reszelt hagyma lassan    pirítgat,  bele a vékonykára vágott füstölt tarja, aztán egy kevés vajjal, 2 kanál liszttel,  egy pohár tejjel, egy pohár zelleres főzővízzel besamelt készítek, megy  bele a zeller zöldje (ha nincs, nem baj). Ezen a ponton már megjelenik az említett éhező kisunoka, úgyhogy gyorsan megtanítom sajtot reszelni. A zöldségeket leszűröm, megy egy lapos kerámiatálba, közepére a hagymás tarja,  rá  a zöldség második fele, sajt fele a besamelmártásba, az rá a zelleres cumóra, a sajt maradéka a tetejére, és a sütőben addig pirítgatjuk (csodálva kisunokámmal  a gázsütő csodáját, és tanulgatva a forró-fáj-vigyázz-t), míg el nem kezd pirosodni a teteje(5 perc).
És  aztán hamm!-nyam!-kaját!- projekt teljesítve. Közmegelégedésre:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése