2012. október 19., péntek

Iszonytató kaják 2, Francia rostonsült vese

Hát ez a fejedelmi, olcsó, gyors, egyszerű csodás kaja  azért került ebbe a csoportba, mert szép hazánkban a vesének nincs semmi becsülete. Éppen ezért a vese baromi olcsó, legtöbben csak a cicának veszik.  Van persze a "vesevelő" nevű kaja, ami alapból nagyon finom lehetne, ha a vesét nem főznék cipőtalp keménységűre benne, onnan viszont teljesen felejtős. A vesét pontosan addig szabad sütni-főzni (ez perceket jelent),amíg meg nem puhul, ettől a pillanattól kezdve viszont folyamatosan, biztosan, percről percre egyre rágósabb, keményebb lesz. Fiatalkoromban, első főzési kísérleteim közt volt egy boros vese, öt perc főzés után csodálatos volt, de folytattam a dolgot, hátha még puhább lesz... Úgy egy óra után szembesültem azzal, hogy sikerült valami nagyon-nagyon, tökéletesen ehetetlent összehoznom. Vannak még a szláv és balkáni levesek,amelyekben némi kis vese különlegesen finom pikáns ízt ad a kiszela csorbának, a szoljankának, ami hibát ebben el lehet követni:lásd fentebb. NEM szabad túlfőzni!
A franciáktól való ez az egyszerű,elegáns, isteni ízű roston sült vese recept.Kell hozzá személyenként 1db. szép rózsaszínű sertésvese (ha sötétpiros, akkor tényleg cicakaja), 2 db makb. 150 kemény magyar forintba kerül, személyenként 2-3 közepes krumpli, 2-3 dkg vaj, +2dkg vaj a sütéshez, egy csapott evőkanál mustár, néhány szál  petrezselyem,  bors, kevés rozmaring (friss,vagy szárított), só a krumplira (a vesét sohasem sózzuk!).
A krumplit megtisztítom, vékony karikára vágom, és 5 percre lobogó, forró sós vízbe dobom, utána leszűröm, és szikkadni hagyom. A veséket a befelé görbülő oldalán hosszában csaknem teljesen félbevágom, éppen csak legyen egy kicsi,ami összetartja, széthajtom, és éles késsel könyörtelenül kikanyarítok belőle minden fehéret. A mustárt a puha vajjal összekeverem. A leszikkadt krumplit még megsózom, rozmaringgal megszórom, olajjal meglocsolom,  és sütőben vagy mikróban,vagy grillen kb. 7-10 perc alatt puhára sütöm. Egy serpenyőben baromian megforrósítom a vajat(mehet hozzá egy pici olaj, hogy a vaj ne égjen meg), és beledobom  a széthajtott egész veséket, Gyakorlatlanabbak kezdjék a hátsó oldalával,gyakorlottabbak a kivájt, homorú oldalával. Arra kell törekedni, hogy ne engedjen levet, hanem szép kéreg süljön rá. Kb. 4-5 perc  múlva megfordítom, és a másik oldalát is átsütöm, nagyjából 3 perc  alatt. A cél, hogy ne folyjon belőle semmi vér, de belül világos és puha legyen.  Ezalatt kissé kehely alakúra összerántódik (ha még véres lé lenne benne még egy percet sütöm, lefelé fordítva, lapáttal leszorítva), ebbe a kehelybe lapátolom a mustáros vajat és megszórom bőven petrezselyemmel. A petrezselyem maradéka  megy a krumplira, arra a vese. Ha nagy kedvünkben vagyunk, a vese serpenyője kaphat fél dl vörösbort,borsot, és ha maradt mustáros vaj,akkor azt is. Egy gyors felforralás után nyakon lehet önteni az egészet ezzel a mártással. Azonnal,forrón,  akár előmelegített tányéron tálaljuk. Nálunk ma a tegnapi saláta utáni mártásba forgatott 6db salátalevél is a tányérra került.Vörösborral, sörrel isteni vacsora.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése