2012. október 19., péntek

Gyors vacsorasaláta

Most olcsó a zöldsaláta, és nagyon sokféleképpen lehet belőle könnyű vacsorát készíteni. Mindig levelekre bontva jól meg kell mosni, és ilyen kis drótkosárban lecsöpögtetni, illetve bele lehet szedni a leveleket egy nagyobb konyharuhába, és batyuba  kötve jól kirázni belőle a vizet (ezt a lépcsőházban,erkélyen,gangon érdemes, mert jön belőle víz rendesen a lecsöpögtetés után is) A cél  az, hogy a frissen mosott levelek viszonylag szárazon várják, hogy a mártás megtapadjon rajtuk.
1 saláta,egy fehér és egy lila hagyma, 2 paradicsom, fél marék valamilyen mag (kesudió, dió, pirított napraforgó vagy hántolt tökmag,stb), 4 szelet vékony füstölt sonka (vagy egy féldoboz füstölt sprotni),  15 deka szikkadt kockára vágott kenyér,   vagy zsemle,vagy karikákra vágott kifli,vajban sötétarany színűre pirítva.
A mártáshoz: 2 evőkanál mustár, só,bors, egy evőkanál ecet (fehér borecet, vagy almaecet,vagy valamilyen enyhébb,6-10%-os ecet)- ezeket jól össze kell keverni egy nagy salátástál alján, és kezdetben nagyon apránként, később bátrabban erősen kevergetve hozzáadni 6 evőkanál olajat (napraforgó,  oliva).Amikor összeállt ilyen krémes egynemű mártássá,félretesszük. Esetleg hozzá lehet még keverniegy fél citrom levét.
A hagymákat vékony karikává vágjuk, a paradicsomot negyedekbe,nyolcadokba, a sonkát ujjnyi csíkokra (ha sprotnit használunk, maradhat egyben).
A salátaleveleket egészben hagyva, esetleg a nagyobbakat félbetépve (nem vágom) kézzel belekeverem a mártásba,míg jól be nem vonja őket. Beleszórom a többi hozzávaló kétharmadát, egy villa és egy kanál segítségével emelgetve összekeverem,  a maradék egyharmadot pedig szépen elrendezem a tetején.
További ötletek: ha van otthon valami kis maradék pritaminpaprika, színes kaliforniai paprika, az is mehet a tetejére. Nagyon éhesek pedig még egy-két cikkekre vágott keménytojással, kisebb darabokra vágott feta-sajttal is megszórhatják. Ez négy embernek könnyű vacsora (ha kevesebb fogy várhatóan, akkor a megmosott salátalevelek felét nem forgatjuk a mártásba,nedves konyharuhában eláll a frizsiderben, másnapig), és tökéletes előétel egy többszemélyes ebédhez, vacsorához, teljesen kiváltja a levest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése