2012. október 20., szombat

Sütőtök + Brokkoli pite

Óriási hála Kaldeneker Györgynek, a recept tőle származik,így:

Hozzávalók: 1 adag omlós tészta, 50 dkg brokkoli, 30 dkg sütőtök, 3 dl tejszín, 3 tojás sárgája, őrölt szerecsendió, bors, só

Az omlós tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy Rama margarin, csipetnyi só, 5-6 evőkanál hideg víz

Brokkolis-sütőtökös pite

Tegyük a lisztet egy tálkába, vágjuk rá a jéghideg vajat, sózzuk meg, majd kezünkkel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk cipókká. Felhasználásig tartsuk hűtőben.

Szedjük szét rózsáira a brokkolit, húsosabb szárait is vágjuk kockákra. A sütőtököt is hámozzuk meg, majd azt is vágjuk kockákra. Egy fazékban forraljunk fel sós vizet, majd tegyük bele az alaposan megmosott brokkoli darabokat és az összekockázott sütőtököt. Főzzük két percig, utána szűrjük le, majd hideg vízzel hűtsük le, és alaposan csepegtessük is le.

Egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki az omlós tésztát fél centi vastagságúra, majd béleljünk ki vele egy vajjal megkent és liszttel megszórt, körülbelül húsz centi átmérőjű peremes kerek sütőformát. Tegyük bele a leforrázott brokkolit és a tököt, igazgassuk el.

Öntsük egy kis tálkába a tejszínt, adjuk hozzá a tojások sárgáját, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, darált borssal és sóval. Keverjük jól össze, majd öntsük az egészet a zöldségekre. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük körülbelül 40-45 percig. Ha elkészül, várjunk vele míg kihűl, szeleteljük cikkekre és friss, ropogós salátalevelekkel tálaljuk.

Keverhetünk a tejszínes öntetbe füstölt sajtot vagy füstölt tofut is. Így még tartalmasabb lesz a pite.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Többé-kevésbé változatlanul készítettem el. Az omlós tésztába sokkal több sót tettem,  és egy jó  teáskanálnyi curryt.  Szerintem érdemes a tésztát franciamódra egy kevés száraz babbal megszórva 15 percig elősütni, és csak azután kerüljön rá a zöldséges töltelék, és a mártás.  Így valószínűleg elég húsz perc sütés a töltés után, ami a zöldségek friss ízének sem árt.A brokkolit meg a sütőtököt ennél nagyobb darabokra vágtam.  Nagyon finom lett, de nekem még így is túl édes. Amit változtatnék:  a nyers tejszín-tojássárgája helyett inkább vastagabb besamelt, akár  egész tojásokkal keverve.  A tetejére (és  a mártásba ) így is került plusz adag reszelt sajt, de elbírna még a tetején néhány bacon szeletet. 
Nagyon el tudom képzelni (meg is fogom csinálni) olyan zöldségvariációval,   hogy hagyma,sárgarépa (igen vékonyra szelve) és hagyma-
Vagy karfiol,  sűrített paradicsom,  zöldborsó-
Szerintem még valami sósabb, karakteresebb, pikánsabb kell hozzá,  de egyébként  fantasztikusan látványos,  egyszerű,  finom recept. 
Éppen  őszre való,   most olcsó az összes  hozzávaló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése