2012. október 10., szerda


tyúkhúsleves királyi módon


Henrik király tyúkhúslevese (francia, nagyon híres recept), azt nem tudom, hányadik Henrik :)
Veszed az egész tyúkot (a kistestű tyúk még olcsó is), kb. 2-3 kilósat, a májat és a zúzát ledarálod egy 15 dkg-s füstölt sonkaszelettel együtt, hozzákeversz egy tojást, sót, borsot, szerecsendiót, zsemlemorzsát, és 10 dkg hagymán párolt gombát, egy csokor vágott zöldpetrezselymet. Ezt beletöltöd a tyúk hasába, mellebőre és combbőre alá, és bevarrod, a két combot egymáshoz kötözöd. Fél fej finomra vágott hagymát pirítasz, felöntöd vízzel, megsózod (itt lehet csalni, és jó tyúkhúsleveskockát beletenni a vízbe), bele a tyúk, és felforralod, a habot mind leszeded, utána kis lángon főzöd. Kb. 1 óra múlva hozzáteszel bazi sok zöldséget egészben hagyva: répa, fehérrépa, 10 cm póré, kelkáposzta, zeller, karalábé (negyedelve), 3-4 egészben hagyott krumpli, néhány egészben hagyott sötétzöld zöldbab, karfiol, stb. Tovább főzöd kis lángon. Kb. 2 óra alatt készül el, a tyúk nagyságától, korától függően. Közben külön cérnametéltet, vagy grízgaluskát főzöl.
Első fogás: leves, grízgaluskával, esetleg kevés zöldséggel.
Második fogás: a zöldségekkel körített töltött  főtt tyúk, fokhagymamártással. 
Nagyon tuti!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése