2012. október 10., szerda


Hogyan készítsünk otthon ghít?

 
Aki gyakorlatlan, kezdje először 10 dkg vajjal, amikor már belejött, érdemes egyszerre legalább 1/2 kg vajból főzni, mert sokáig eltartható frizsider nélkül is egy csuporban, fedett üvegben.
Legjobb az aranyszínű "márkázott vaj" feliratú 25 dekás vaj,vagy az Erdélykincse,Meggle,President, a lényeg, hogy ne legyen sózott vaj, nem készíthető margarinból, illetve minél roszabb minőségű a vaj, annál több olyan anyag fő ki belőle, amire nem lesz szükségünk.
A vajat egy lábosban kis lángon feltesszük melegedni, amikor megolvadt, és elkezd főni, akkor az alján ilyen fehér nyúlós valami lesz, ami a fővés során habként a felszínre jön apránként. Ezt a habot időről időre teaszűrővel, finom szűrőkanállal kiemeljük egy külön edénybe. Egy idő után elfogy, teljesen tiszta, aranysárga, átlátszó lesz, és az alján elkezd valami zsemleszín maradék leülepedni. Ez a ghí főzés egyetlen nehéz pillanata, eltalálni, hogy mikorra főtt ki minden romlandó a vajból, de még nem ég oda az alja. A hab helyett ekkor már csak ilyen kis kemény, ásvány szerű apróságok lehetnek a tetején, egy csepp beleejtett víz serceg (ezt nem szoktam kipróbálni). Akkor finom fémszűrőn keresztül kerámia vagy előmelegített üvegedénybe szűröm le. Az alján lévő szemcsés-aranybarna maradék nem használható, a leszűrt hab néha finom süteményekbe, vagy bármibe azonnal felhasználható, ha jóízű, jószagú (ez a vaj minőségétől függ). A leszűrt szép sárga folyadék a gí, ha megdermed, fehéres-sárgás lesz, a régi magyarok "ikrás vajnak", "főzött vajnak" nevezték, és az Alföldön a XX. század első felében a pásztorok még használták. 1/2 évig eláll, nem avasodik, főzéskor nem ég oda. Ha valamít gíben pirítunk, egy evőkanálnyi elég belőle a lábos aljára. Nagyon finom pirítóskenyérrel, kétszersülttel, és iszonyúan egészséges, a zöldséges kaják vitaminjait, gyógyanyagait tökéletesen feldolgozhatóvá teszi a test számára.
Gyógyszer is egyben, sokoldalúan használható. Egy-egy csepp a fáradt szemhéjra kenve, vagy a halántékba masszírozva csodálatosan nyugtat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése