El ne olvasd, ha nem szereted a savanyú káposztát! (Az én gyerekeim velem ellentétben, soha nem szerették). Ez egy régi, elfeledett alföldi kaja, fiam nagymamija főzte gyakran. Készülhet mindenféle húsból, marhalábszár, lapocka, lenyesett frincli-francli húsmaradékokból, oldalasból, dagadóból, nagylelkűbben kicsontozott tarja húsos csontjából.
Kicsit olyan, mint a székelykáposzta, de mégsem. Kiadósabb, olcsóbb húsokból,maradékokból készül, viszont cserébe nem áll el sok napig, télen is (a rizs miatt max. 1-2 napig melegíthető, tehát érdemes csak egyszerre elfogyasztható adagot készíteni, a maradékot másnap megenni, minimális víz hozzáadásával megmelegítve).
1 hagyma, 5 dkg szalonna, húsféle, ahogy adódik, 25 dkg-1/2kg, só,bors, paprika, babérlevél, és mehet bele bármi kis maradék ez-az, (de nem kell), ami éppen ott árválkodik a frizsiderben: száradó kolbász, maradék szelet sonka, bacon,stb.
A kiolvasztott csíkokra vágott szalonnán (ha nincs,hát olajon, vagy zsíron) megpirítom a hagymát, megy rá a pörköltnél kétszer nagyobb darabokra vágott hús, piros paprika, lefedem, párolom. Alá kezdetnek legfeljebb 1/2 dl víz, de ha a hús szépen levet ereszt, akkor annyi sem. Amikor kezd félpuha lenni a hús, hozzáteszem a jól kinyomott (ha nagyon savnya, akkor kissé átmosott) 1/2 kg-1kg savanyúkáposztát, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, kicsi bors vagy ami még jobb, borsikafű mehet bele, a babérlevél és kis lángon párolom. Ha van, ilyenkor teszem hozzá a kolbászkarikát, szalonnabőrt, sonkamaradékot, de ezek csak olyan maradék-pusztító ötletek, anélkül is finom lesz. Amikor a hús már puhának tűnik, hozzáteszek 5-7 dkg rizst, ha kell, még egy kevés forró vizet, és 10-12 perc alatt megpárolom. Jó, ha még a fedő alatt párolódik kicsit, miután a lángot eloltottam.
Nem beszéltem a sóról: az elején nem nagyon érdemes vagánykodni a sóval, a káposzta meg a szalonna megteszik a magukét, a vége felé kell kóstolgatni, kell-e bele só még. A rizstől kissé elmúlik a sós íz, de nem annyira. Mire elkészül, a rizs minden folyadékot magába szívott (vigyázni is kell, hogy oda ne kozmáljon).
Ha dúskálás van, lehet tejföllel tálalni, de tulajdonképpen még kenyér sem kell hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése