2012. október 19., péntek

iszonytató kaják 1. Rizses káposzta

El ne olvasd,  ha nem szereted a savanyú káposztát! (Az én gyerekeim velem ellentétben, soha  nem szerették). Ez egy régi, elfeledett alföldi kaja,  fiam  nagymamija főzte gyakran. Készülhet mindenféle húsból,  marhalábszár, lapocka, lenyesett frincli-francli húsmaradékokból, oldalasból, dagadóból,  nagylelkűbben kicsontozott tarja húsos csontjából.
Kicsit olyan, mint a székelykáposzta, de mégsem. Kiadósabb,  olcsóbb húsokból,maradékokból készül, viszont cserébe nem áll el sok napig, télen is (a rizs miatt max. 1-2 napig melegíthető, tehát érdemes csak egyszerre elfogyasztható adagot  készíteni, a maradékot másnap megenni, minimális víz hozzáadásával  megmelegítve).
1 hagyma, 5 dkg szalonna, húsféle,  ahogy adódik, 25 dkg-1/2kg, só,bors, paprika, babérlevél, és mehet bele bármi kis maradék ez-az, (de nem kell), ami éppen  ott árválkodik a frizsiderben: száradó kolbász, maradék szelet sonka, bacon,stb.
A kiolvasztott csíkokra vágott szalonnán (ha nincs,hát olajon, vagy zsíron) megpirítom a hagymát, megy rá a pörköltnél kétszer nagyobb darabokra vágott hús,      piros paprika, lefedem, párolom. Alá kezdetnek legfeljebb 1/2 dl víz, de ha a hús szépen levet ereszt, akkor annyi sem.  Amikor kezd félpuha lenni a hús,  hozzáteszem  a jól kinyomott (ha nagyon savnya, akkor kissé  átmosott)  1/2 kg-1kg savanyúkáposztát, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, kicsi bors  vagy ami még jobb, borsikafű mehet bele, a babérlevél és kis lángon párolom. Ha van,  ilyenkor teszem hozzá  a kolbászkarikát, szalonnabőrt, sonkamaradékot, de ezek csak olyan maradék-pusztító ötletek, anélkül is finom lesz. Amikor a hús már puhának tűnik, hozzáteszek 5-7 dkg rizst,  ha kell, még egy kevés forró vizet, és 10-12 perc alatt megpárolom. Jó, ha még a fedő alatt párolódik kicsit, miután a lángot eloltottam.
Nem beszéltem a sóról: az elején nem nagyon érdemes vagánykodni a sóval, a káposzta meg a szalonna  megteszik a magukét, a vége felé kell kóstolgatni, kell-e  bele só még. A rizstől kissé elmúlik a sós íz, de nem annyira. Mire elkészül, a rizs minden folyadékot magába szívott (vigyázni is kell, hogy oda ne kozmáljon).
Ha dúskálás van,  lehet tejföllel tálalni, de tulajdonképpen még kenyér sem kell hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése