2012. október 10., szerda


Kukorica - most az jön

 
Legyen szemes, világos, tejes a kukorica, a levele zöld, a bajusza halványzöld - ez az ideális vásárláskor.Ha mégsem sikerül ilyet venni, a főzés 4-5 perccel hosszabb. Lehet lábosban főzni, kuktában, (állítólag mikróban is,én nem rajongok a mikrós főzésért), és lehet sütni sütőben, vagy szabad tűzön, parázsban.
A legegyszerűbb: akkora lábosban feltenni, amelybe  kb.éppen passzolnak a fektetett kukoricacsövek. A zöld leveleit meg a bajuszt beleteszem, rá hideg víz, nem túl sok só, 2 literenként egy csapott evőkanál cukor. Ha a kukoricahajas víz forr, beleteszem a csöveket és 10 percig forralom, elzárom a tüzet, és fedő alatt még hagyom öt percig párolódni. Ha sokáig fő,megkeményedik!  Tálaláskor még só, én vajat is kenek rá forrón. Variációk: a vaj lehet bazsalikomos vagy korianderes fűszervaj. Bele lehet hengergetni a csöveket feketeborssal, sóval összekevert kókuszreszelékbe.
A sütés: vagy a saját leveleiben sütöd (ilyenkor is érdemes egy kis vajat beimádkozni a takarólevelek alá),  vagy vajas alufóliában - sütőben, vagy parázson. Általában kb. 25 perc alatt  sül meg,ilyenkor kissé már meg is pirul. Só, vaj, ketchup még csodálatosabbá teszi.
Grillezett változatot ismer valaki? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése