Hát igen. Kell hozzá egy madelaine-sütó, amelyet barbár korunk amerikanizálódva "muffin-sütőnek" nevez. De az bizony madelaine-sütó, szóval az a lyukas izé, amit ma már minden boltban kapni lehet.Na azt kell kivajazni. És begyújtani a sütőt, takaréklángon.
Hogy miért híres a Madelaine? Hát Proust miatt, az a fantasztikus, olvashatatlan, mégis gyönyörű regény kezdődik azzal, hogy egy teába mártott madelaine íze-illata kibontja a múltat...
Na, legyünk gyakorlatiasak, semmi elérzékenyülés. A madelaine a világ legegyszerűbb, legkönnyebb (számomra a legfinomabb) sütije. A franciák egyszerűen reggelire is megsütik, de uzsonnára,estére is tökéletes. 12-20 db-hoz (a sütő lyukainak a számától függ, de legfeljebb kisebb,vagy nagyobb darabok lesznek).
1/2 cs vaj vagy margarin (12,5 dkg)
12,5 dkg cukor
12,5 dkg liszt
2 tojás
A vajat-cukrot-tojást jó habosra kell keverni, utána jöhet a liszt, és azután a lényeg. A lényeg az illat. Mondjuk 1/2 narancs leve és egy narancs reszelt héja. Vagy legyen ugyanez citrommal. Kardamom és gyömbér? Unortodox, de jó megoldás ez is.Vaniliás cukor. Kevés darált mogyoró. Egy kevés rum,vagy rumaroma. Fantázia dolga. A tészta összeállítása max.10 perc. Bele kell adagolni a lyukas tepsi (mondom: nem muffin, hanem madelaine-sütő, de jó, legyen mindegy) lyukaiba. Bevágni az előmelegített sütőbe, és cirka 15 perc múlva kész az ellenállhatatlan süti, reggelire, tízóraira, teához, kávéhoz, vacsorára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése