2012. október 10., szerda


Legyen megint egy perzsa finomság


(Most ettük meg,és bizony jó - meg nem túl drága)
Tabrizi húsgombóc
(6 tojás, 50 dkg darált marha, 4 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2x1 teáskanál kurkuma, friss vagy őrölt borsikafű, 15 dkg vörös lencse, (talán sárgaborsóval helyettesíthető), 8 dkg liszt (lehet rizsliszt), fél liter paradicsomlé (dobozos passata), 2 evőkanál citromlé, 3-4 evőkanál (oliva)olaj, 4 aszalt szilva, 2 aszalt sárgabarack, feketebors, só)
4 tojást keményre főzök, lassú tűzön tíz percig főzöm a lencsét fél liter vízben.
Egy tálban 2 nyerstojást összekeverek 1 fej reszelt hagymával, egy teáskanál kurkumával, összegyúrom a darált hússal, a liszttel, fél evőkanálnyi borsikafűvel, sóval, borssal, a leszűrt lencsével. Jól összegyúrom, félreteszem.
3 finomra vágott hagymát az olajban megfonnyasztok, hozzáadok egy teáskanál kurkumát, egy evőkanál paradicsomlét vagy sűrített paradicsomot, két gerezd zúzott fokhagymát, és fedő alatt tíz percig párolom. Felöntöm 1/2 liter paradicsomlével, és hozzáadok két evőkanál citromlét.
A húst négyrészre osztom, gombócokat formázok, bele egy mélyedés, abba egy-egy keménytojás, egy-egy aszalt szilva, fél aszalt barack, fél dió. Bezárom a gombócokat, tűzálló tálba teszem, rá a paradicsomos mártás, 180 fokos sütőben kétszer-háromszor óvatosan megforgatva egy órát sütöm.
Sima, vagy kurkumás rizzsel körítem.
Baromi finom, és sok. Szerintem nyolc embernek elég, de nagyétkűek kaphatnak fél gombóc helyett egy egészet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése