2012. október 13., szombat

Narancs-cukor, citrom-cukor sütkékhez

Ez most nem igazi recept, csak "hozzávaló".  Jön a tél, sok citrom és narancs lesz. A héját kidobni igazi vétek.
Ha a citromnak csak a levét használjuk fel, a héját érdemes finom reszelőn lereszelni, és egy erre használt kis zárható befőttes üvegben eltenni cukorral.       A dolog így néz ki: 1/2 cm  cukor az üvegbe, rá egy citrom reszelt héja,rá újabb 1/2 cm cukor. Aztán valahányszor újabb citrom kerül elő, ebben  a sorrendben folytatjuk. A cukor felszívja a nedvességet,  tartósít, és a fedő alatt igen sokáig (értsd:évekig) megőrzi a citromhéj aromáját. Ha eléggé megtelt az üveg (és még nem használtad el), kávédarálón citromos porcukorrá lehet őrölni. Fantasztikus ízt ad a sütiknek, és mindig kéznél van.
Ugyanez narancshéjjal is működik.
De a narancshéjjal lehet sokkal bonyolultabb (és minden keserű íztöl mentes) változatot készíteni. Ezt főleg akkor érdemes, amikor egyszerre sok narancsot veszünk, és ez viszonylag hamar fogy el. (5-6 db-tól  már érdemes neki látni). A narancs héját (a fehér részével együtt) 1/2 cm.es csíkokra vágva vízbe áztatjuk. A rajta lévő hideg vizet naponta egyszer, vagy kétszer leöntjük, és friss vízzel újra leöntjük. A harmadik napon friss hideg vízben a héjcsíkokat felforraljuk, és tíz percig főzzük. A vizet leöntjük róla, és cukorból kevés vízzel szirupot készítünk. A leszűrt főtt narancshéjat ebbe tesszük, és tíz percig lassú tűzön főzzük. Félretesszük,  másnap újra felforraljuk, lassú tűzön megint unatkozhat az egész vagy tíz percet. Ha már nem vizes, kész. Ha még igen, hagyjuk kihűlni, és másnap még egyszer ugyanez. A lényeg, hogy a cukor még ne égjen oda, de  már nagyon elpárologjon a nedvesség, a narancshéj ilyenkor már egészen áttetsző. Egy tálcára (sütőpapírra) kiteregetjük, és kevés  porcukorral meghintve hagyjuk egy napig száradni. Utána mehet fémdobozba, vagy zárható befőttesüvegbe, isteni csemege. (Ezt grapefruit, citrom, limehéjjal is lehet). Ha nagyon ínyencek vagyunk, a csíkok egyik felét oélvasztott csokiba, vagy kakóból, cukorból,vízból kevert mázba is márthatjuk.
Na itt van egy kis baj. Eddigre már rég odasereglett a család, és lényegében már a tálcára kiterített cukrozott narancshéj nagyobb részét elnassolták. Ilyenkor a tálcát (vagy egy részét) eldugod a szekrény tetejére,  vagy a kamra legmagasabb pontjára,  mert rendnek kell  lenni. Aztán megszárad  kőkeményre az eldugott adag, és a kutyának sem  kell. Na most jön  a kávédaráló, és az egészet porrá őrlöd, mehet egy befőttes üvegbe a cukros citromhéj mellé. Aztán mikor sütit sütsz, eszedbe jut,  és megy bele egy-egy evőkanálnyi, aztán csak sepred be az elismeréseket, hogy micsoda illatos, aromás lett a keksz, a lepény, a kevert süti... Hát így...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése